Achtergrond

P1030092

Verolique Jacobse (1957) studeerde in 1981 cum laude af aan de lerarenopleiding beeldende vakken (TeHaTex) van de Katholieke leergangen te Tilburg (nu Fontys Hogeschool). In 1983 haalde zij haar diploma als docent muziek (Lennards Instituut), en volgde zij een post HBO Management (Hogeschool Rotterdam eo). Ruim 10 jaar was zij werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent tekenen en muziek. Van 1990 t/m mei 2020 werkte Verolique in de kunsteducatie sector. Sinds mei 2020 is ze werkzaam als zzp-er onder de noemer Kunstwijzer.

Na haar afstuderen heeft zij diverse cursussen en masterclasses tekenen en schilderen gegeven en gevolgd, waaronder een internationale masterclass bij Jan Buytaert in België. Sinds juni 2014 is Verolique gecertificeerd trainer VTS (Visual Thinking Strategies); mei 2015 volgde zij een course coaching VTS in New York. April 2016 heeft zij een VTS course research methods gevolgd in Seattle. In 2019 volgde de cursus ‘Image selection’ in Amsterdam.

Eigen werk (beeldende kunst)

Verolique Jacobse is deelnemer Pro bij Kunstgarage Franx in Zoetermeer en lid bij Artibrak in Voorburg.

Naast haar werk in de kunsteducatie sector is Verolique Jacobse altijd als beeldend kunstenaar actief gebleven. Het werk is kleurrijk en gelaagd en sinds een aantal jaar wordt het steeds meer ‘mixed media’. Materialen als papier, lapjes zijde en sinds 2018 ook vilt worden bewerkt met puur pigment en vervolgens geplakt en genaaid op doek. Dit is een intensief proces. Subtiele details vormen de kleine stukjes zijden stof die langs de randen zijn gestikt of bepaalde kleuren, vormen en lijnen in het papier accentueren. Eigenhandig vervilte wol vormt een gelaagdheid in vlakken en is bepalend voor de compositie.

Verolique Jacobse’s werk is vaak geïnspireerd op het landschappelijke, of juist het licht van de dag; indrukken van verre reizen, of juist heel dichtbij. Het grootse, weidse van het landschap wordt gevormd door de papieren vlakken. Daarbinnen word je als kijker uitgenodigd om heel dichtbij naar de details te kijken, zoals die ook in een landschap te vinden zijn. Langer stilstaan bij een schilderij is wat Verolique beoogt. ‘Verwondering’ is wat ze de kijker wil meegeven.

Eind 2017 startte Verolique met het opblazen van details van eerder werk op canvasprint. Hierover schildert zij met olieverf en zij bewerkt het doek met textiele materialen en toepassingen. Dit proces wordt telkens herhaald. Hoe vaak kan je je eigen werk recyclen?

Periode 2018-2019 biedt de techniek punchen (vervilten) nieuwe mogelijkheden om het doek te bewerken. De opgeblazen details worden bewerkt met schapen- en lontwol, waardoor het werk een tactiele aantrekkingskracht krijgt.

De laatste maanden van de coronapandemie is het landschappelijke losgelaten; er is meer vorm en een nieuwe staalkaart aan kleur ontstaan. Licht, hoopvol en kwetsbaar; terug naar de basis van het schilderen. Diepte door laag over laag te werken; eerdere vormen weer weg te schilderen; daarover heen te tekenen en details weer te geven met pastelkrijt, papier en pigment.

Als een verlangen naar een nieuwe tijd.

– zomer 2022